Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Burgerschap
Onderdelen
U bent hier: Home Gemeente Andere diensten Burgerschap Een Place du Chat in Hotton

Een Place du Chat in Hotton

WERELDSE PREMIERE

EEN PLACE DU CHAT IN HOTTON

Commentaar van sommige perssonlijkheden 

Wereldpremière 

Fotoreportage 

Wie kent de beroemde Chat van Philippe Geluck niet? Deze personage die kleintjes en volwassenen al heel lang doet lachen, heeft voor de eerste keer zijn naam aan een gemeenteplaats in Hotton gegeven. Een uniek evenement dat in de aanwezigheid van zijn geestelijke vader plaatsvond en dat met grote pracht gevierd werd.


Een vrolijke en opvallende aankomst van Philippe Geluck in de straten van Hotton


De inwoners van Hotton zullen zich nog lang de dag van 11 oktober 2008 herinneren, datum waarop ze in grote hoeveelheid de inwijding van “la Place du Chat” bijgewoond hebben. De beroemde stripverhaalpersonage wordt door een wondermooi bronzen standbeeld gesymboliseerd dat alleen maar zonne-energie nodig heeft en dat voor de verlichting en de besproeiing van de fontein zorgt.


Het standbeeld van de « Chat », gemaakt door François DEBOUCQ, vaste beeldhouwer van de kunstenaar.

Wanneer een nieuwe wijk in Hotton ontstaan is, hebben de jonge gemeenteraadsleden van de kindergemeenteraad het idee gehad om aan deze wijk de naam van de beroemde personage van Philippe Geluck te geven, de bekende Chat die een zachtmoedige houding heeft en van wie de humoristische en filosofische opmerkingen op een heel briljante manier de wereld waarin we leven, illustreren.
Enthoesiast over het idee van deze jonge afgevaardigden,  heeft Philippe Courard, de officiële Burgemeester van Hotton met Philippe Geluck contact opgenomen om hem te vragen of hij aan dit project zou willen deelnemen. Een voorstel dat de tekenaar onmiddellijk aanvaard heeft.
Na een eerst bezoek van Philippe Geluck aan de kindergemeenteraad en een bezoek aan het altelier van de tekenaar in Brussel, ontstond langzaam in het geheim het idee om een standbeeld van de “Chat” te maken.
Wat uitzonderlijk en uniek is, is het feit dat de gemeenteraad van Hotton de eigendom van het standbeeld en het beheer van de pedagogische projecten die ervan uitlopen aan de kindergemeenteraad overgedragen, en nog uitgebreid tot de organiserende Machten van de scholen van Hotton. De afgevaardigden van Hotton, die door Françoise JEANMART, bevoegde Burgemeester geleid zijn, verzekeren zo de duurzaamheid van de ondernomen stappen zodat de opvolging  van jaar tot jaar, aan iedere nieuwe generatie van leerlingen overgedragen wordt..


De Kindergemeenteraad in beeld voor “le Chat” en in gezelschap van Philippe Geluck

Na enkele maanden werk en samenwerking is de « grote dag » eindelijk aangekomen. Voor alle leerlingen van Hotton, voor honderden toeschouwers en veel belangrijke persoonlijkheden trekken de jonge gemeenteraadsleden van Hotton het witte doek over het standbeeld weg.” Le Chat” staat daar, hoog op een sokkel die in blauwe steen gemaakt is en die door gemeentelijke arbeiders helemaal gerealiseerd werd. “Le Chat” staat onder een paraplu die overdag als fontein werkt en‘s nachts als verlichtingssysteem en die helemaal van fotovoltaïsche panelen voorzien is.


De inwoners van Hotton gaan de Chat “uiteindelijk” ontdekken

 


Honderden toeschouwers...

 


...en veel persoonlijheden woonden dit historische moment bij.


Heel ontroerd om zijn « Chat »  zo gehuldigd te zien, heeft  Philippe Geluck uit de handen van de dienstdoende burgemeester Françoise Jeanmart ook de titel van ereburger van Hotton gekregen.
  

 


De beroemde “Chat” van Geluck heeft vanaf nu zijn eigen “plaats”

 

 

Er komen geen luxueuze geschenken alleen! Zo vertrouwt Philippe GELUCK de nieuwe tentoonstelling van zijn werken tot het einde van het jaar aan Hotton toe. Deze wordt nu in het Cultureel Centrum van Hotton voorgesteld en ze is nu ook sinds de vernissage op 11 oktober 2008 voor iedereen open.  Aangezien de pedagogie het belangrijkste aspect van dit project is zullen sommige periodes speciaal voor scholen voorbehouden worden.


Opening van de tentoonstelling in l'Espace culturel


De vrienden van « Le Chat » en de vele bewonderaars van Philippe GELUCK worden nu in Hotton verwacht, één van de mooiste dorpen van Wallonië, om daar het nieuwe standbeeld en de tentoonstelling van deze kunstenaar te ontdekken.
  

 Fototheek

Bron : http://courard.wallonie.be

Toegang

Document acties
Meteo van de dag


 

« Mars 2021 »
Mars
LuMaMeJeVeSaDi
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Météo