Religieus erfgoed

 

Kerk van Fronville
Rue du Ban (Hotton)


De parochiekerk Saint-Côme en Saint-Damien(1878) in baksteen en blauwe steen is van neogotische stijl. Binnenin vindt men standbeelden van de 16de en 17de eeuw. Ten zuiden van de kerk heeft een boerderij uit de 19de eeuw en de 20ste eeuw nog steeds een middeleeuwse woning in kalsteen in stand gehouden. Deze woning ziet men op de romaanse(11de eeuw) toren van de kerk die zich vroeger verlengde tot het midden van het oude kerkhof. Het is het oude beleg der bekenning van deze plaats. Aan de oosterlijke kant van de toren vindt men een houten Christus op het kruis van de XVII de eeuw.

 


  

 


Kerk van Hotton

Na de tweede wereldoorlog moesten de inwoners van Hotton hun brug, hun kerk … weer opbouwen. Hun keuze ging naar een modern en sober gebouw in vierkante kalksteenblokken opgetrokken met een overdekte doorgang aansluitend op de pastorie. In 1976 werd het interieur uitgerust door bekende orgels zoals" Westenfelder " met 19 registers-Kruisweg van Legros. De V.Z.W " Orgues et Culture " organiseert regelmatig concerten. Voor de kerk, spreekt het monument van de gemeente ter herinnering aan de slachtoffers van de twee oorlogen ons aan door zijn buitengewone kant. : de kruistocht in gebakken aarde binnenin en het kruisbeeld op de brug zijn werkstukken van plaatselijke kunstenaars.
 

De Sint-Elegius kerk in Marenne

De parochiekerk Sint-Elegius is een neoromaans gebouw gedateerd van 1908. Men vindt in het dorp een paar mooie boerderijen in bakstenen of in dunne kalkachtige stenen daterend van het einde van de 19de eeuw en begin van de 20ste eeuw.

 

St Michiels kerk in Hampteau (Hotton)


De parochiekerk St Michiels is een bouwwerk van klassieke traditie, gebouwd in zandsteen en kalksteen in 1835. Het koor en het dwarsschip in neoromaanse stijl werden in 1887 vergroot. Binnenin kan men twee eiken biechtstoelen(XVIIde eeuw)en een kruisweg van Yvonne Perin uit Namen(1956) zien, en buiten vindt men een paar stenen kruizen. Een kapel in baksteen en blauwe stenen. De klassieke traditie van de XIXde eeuw is opgedragen aan Saint Roch, beschermer en genezer van pestlijders.

Sint-Petrus Kerk in Melreux
Place Saint-Pierre
(Hotton)


Interessant klassiek gebouw in kalksteen met een toren en vier kleine torentjes van 1671, een breed kerkschip en een koor uit 1699 . Binnenin: koor versierd met stucs van Louis XV; houten hoofdaltaar in Louis XIII stijl, arbeid van het kruisbeeld aan Riga toegewezen, Maagd volgens Del Cour, romaanse doopstenen (XIIde eeuw); grafstenen.

 


Eglise Paroissiale Notre Dame de Ny

Omringd door het kerkhof, een neo-gotisch kalksteen gebouw,gereconstrueerd in 1855. Dak in leisteen. Afhankelijkheid onder het Oude Regime van het hoofdstuk St-Aubain de Namur.

Aan de westkant vierkante toren uit de XVIIde eeuw, met vier verdiepingen, gemarkeerd door twee schuine retraites aan de basis van de benedenverdieping en de eerste verdieping.Musketier aan de zuidkant en aan de noordkant van de benedenverdieping waar een deur is doorgebroken in de as van de XIX ste eeuw.Op de eerste en tweede verdieping, kleine vierkante opening op iedere kant. 
Neogotische kieuwen aan de top op de plaats van de originele exemplaren.
 

Kerk van Bourdon


 
 Kapel Sint Anna en de Maagd van Werpin

Rond de 15 de eeuw, terwijl het dorp van Héblon verdwijnt, de agglomeratie van Werpin wordt geleidelijk gevormd.De archeologische ontdekkingen laten bevestigen dat een Romeinse villa bestond in de vlakte van Héblon. De kapel Sint Anna bestaat vanaf het begin van de 16de eeuw in een klassieke en neo-romaanse stijl in zandsteen en blauwe stenen.Rue de la Vierge , het beeld van onze lieve vrouw uit Lourdes heeft een hoogte van 11meter en beheerst het dal.Een belangrijke boerderij in U vorm uit zandsteen en kalksteen is verbouwd in vakantiewoning.Dit dorp heeft nog andere boerderijen of huizen in zandsteen of kalksteen uit het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw.
Kapel Saint Roch 1865

Gebouwd door de familie Limet-Nivarlet,ex-voto einde van de laatste cholera-epidemie.

Tussen de pastorie en de kerk, open kapel, neo-gotisch,waarin een Saint Roch staat in terracotta uit de XIXde eeuw. 

Kapel Onze Lieve Vrouw uit Lourdes

De kapel Jacquet (J.Théodore Jacquet overleden in 1844)

1840

Beeld van Saint Donat (behoud van de hagel en storm)Op het kruispunt van de weg van Biron, op een helling, gebouw uit het einde van de XIX de eeuw in kalksteen.Verlaagde deur. 
Potala Onze Lieve Vrouw uit Verviers,
Onze Lieve Vrouw uit Verviers Moeder van God

1832
De kapel van Rouillet

heeft een prachtig beeld van Maria en een tabernakel gesneden eikenhout.
Document acties
Meteo (3 dagen)
« Janvier 2021 »
Janvier
LuMaMeJeVeSaDi
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031